Wat is een Welsh-K pony en waar komen ze vandaan, hoe zien ze eruit, enzo...???
     
De Welsh-K pony site

Over de Welsh-K pony

Hagelkruis Jelle

Flanders Christmes Jumping te Mechelen

Bekende Welsh-K hengsten

Foto's Welsh-K pony's 1

Foto Pagina 2

Foto Pagina 3

Favoriete Links

Gastenboek

Contacteer Mij

Laatste Updates

Paardenplaatjes

Paardenplaatjes 2

Custom2 Page

 


Verschillende beschrijvingen over de Welsh-K :

Kenmerken voor de sektie k:

Stokmaat: minimaal 1,38m voor merries, 1,40m voor hengsten. maximaal 1.569 m
Streefmaat: de in de sport gehanteerde D-maat, bij voorkeur 1.46m - 1.48m


Type beschrijving:

De sektie k kun je al op ruime afstand herkennen. Hij heeft een duidelijk welsh uitstraling. Hij heeft een fijne huid en een harmonieuze bouw en een uitstraling van voornaamheid. Alle kleuren komen voor behalve platenbont. Zijn ogen zijn groot en staan erg moedig. De oortjes zijn klein. De neusgaten zijn groot en open. De hals heeft een voldoende lengte en een mooie bovenbespiering. De schouders zijn lang en schuine met een goed ontwikkelde schoft. De voorbenen zijn correct en recht gesteld, hard en droog, met lange gespierde onderarmen, goed ontwikkelde gewrichten, voldoende lange, schuine koten en goed ontwikkelde, harde
voeten. De rug en de lendenen zijn goed aangesloten en gespierd, met voldoende lengte en buigzaamheid, en een
vloeiend verloop. De borst is redelijk diep en de ribben zijn goed gewelfd en niet te rond. De croupe is lang, hellend, goed gespierd, met fraai ingeplante en fraai gedragen staart, die nadrukkelijk niet op de rug gegooid mag worden. De achterbenen zijn hard en droog, met goed ontwikkelde gewrichten, correct gesteld, d.w.z. niet gestrekt of sabelbenig: de spronggewrichten moeten groot, plat en droog zijn met duidelijk
afgetekende hakken, de schenkel breed en gespierd, de koten voldoende lang en schuin, de voeten goed ontwikkeld, met harde hoeven.
De beweging is vierkant, elastisch en gedragen, voorwaarts-opwaarts, met balans, ruimte en regelmaat; het voorbeen wordt royaal weggezet, waarbij een stekerige beweging niet gewenst is.

Fokdoelen binnen het NWPCS:

Het fokdoel in de sectie K is er op gericht een rijpony voort te brengen op Welsh grondslag, dat wil zeggen: een rijpony die zich onderscheidt door Welsh uitstraling. Deze definitie bevat de elementen 'rijpony' en Welsh uitstraling'.
Een rijpony moet die exterieur kenmerken en aanleg hebben, die hem in staat stellen de gewenste sportprestaties adequaat te kunnen leveren. Het exterieur van de rijpony wordt dus in hoofdzaak bepaald door de wetten der mechanica. Het model van een rijpony is daardoor in alle fokkerijen gelijk; het is een uniform gegeven. Het model kent slechts een onderscheidend element, namelijk dat het om een rijpony gaat. Dit model kan als volgt worden beschreven: de pony dient bij een goede ontwikkeling evenredig te zijn gebouwd, langgelijnd en met een goede halsvorm. De schouder dient voldoende lengte te hebben en correct (d.w.z. voldoende schuin) te zijn geplaatst. De rug is buigzaam, niet te lang. De croupevorm is iets hellend; een mooie staartinplant. De romp dient voldoende geribd te zijn. Het voorbeen is goed gesteld, met harde voeten. Het achterbeen is eveneens goed gesteld, met voldoende hoek in het spronggewricht (145-150°), zodat het goed ondergebracht kan worden. Het beenwerk is correct en hard. De beweging is bij een rijpony van doorslaggevend belang. De stap dient royaal t zijn, met een goed stuwend gebruik van het achterbeen. Een lichte overstap is gewenst, een al te ruime overstap daarentegen niet. De draf. dient te- leiden tot een goede zelfhouding van de pony. De galop is goed vooruitgrijpend, waarbij de pony zich buigzaam toont. Alle gangen moeten met souplesse (lossigheid) worden getoond. De pony moet gesloten en verzameld kunnen worden.
Jachtpaarden.




Hier komen de Welshjes oorspronkelijk vandaan

  2de beschrijving :
Over de Welsh sectie K

De pony's uit de sectie K heben 'vreemd' bloed. Het betreft hier een kruising tussen Welsh Pony's met Arabieren, Anglo-Arabieren of Engelse Volbloeden. De kruisingen hiervan mogen niet in het Arabieren- of Engelse Volbloedstamboek worden opgenomen, echter wel in het NRPS, en als ze dus gekruist zijn met Welshen in het Welsh stamboek. Al het hier om zo'n kruising gaat, wordt dit de Welsh K genoemd. Een Welsh K moet minstn 25% Arabisch bloed bezitten, anders moet hij verhuizen naar de Welsh HWR sectie. Het is meestal een kruising met een arabier en/of Engels volbloed. Er moet minstens 25% Welsh bloed inzitten. Echter, het mag hier alleen om een kruising tussen een A of B Welsh gaan, alle andere secties zijn dus afgekeurd.



Exterieur

De Welsh K heeft een rijtypische bouw, en is een goed rijpaard, met het uiterlijk van de Welsh Pony.
Gekenmerkt door het Welsh-uiterlijk, heeft de Welsh K een harmonieuze bouw. De rug en de lendenen zijn goed aangesloten op elkaar, goed gespierd, buigzaam en voldoende van lengte. De borst is vrij diep, de ribben zijn goed gewelfd, maar niet te rond, wat prettig is voor het rijden. De schouders zijn lang en schuin, en de schoft moet goed ontwikkeld zijn. De achterhand is lang, en iets afhellend, goed gespierd, en heeft een hoog ingeplante staart, die mooi gedragen wordt. Er moet nadrukkelijk worden bijgezet, dat de staart niet over de rug gegooid mag worden, wat men bij Arabieren nog wel eens ziet (het uiteinde van de staart raakt dan helemaal de rug).
De benen mogen geen afwijkende standen hebben, moeten hard en droog zijn, goed ontwikkelde en platte gewrichten hebben, en lange en gespierde onderarmen. De koten moeten schuin en voldoende van lengte zijn. De hoeven moeten goed ontwikkeld zijn, hard en droog. De hals is voldoende lang, heeft een voldoende lange nek, en een goede bovenbespiering. Echter, door het kruisen met Arabieren is de hals wat laag aangezet en slecht bespierd geworden.
Het edele hoofd straalt kwaliteit uit, en heeft vaak een 'jibbah" (deukje in het neusbeen), dat vooral jonge veulens heel duidelijk tonen. De kaken zijn droog en fijn uitgesneden, en de keelgang is ruim. De oren zijn klein en fijn, de neusgaten zijn groot en staan wijdopen, en de ogen zijn groot en sprekend.
Het fokdoel van het NWPCS is om pony's te fokken met een stokmaat van tenminste 1.47 meter. Tien jaar geleden hadden de pony's nog maar een gemiddelde schofthoogte van 1.44 meter. De laatste jaren is de stokmaat dus flink gestegen. Zelfs pony's van 1.56 meter zijn te vinden, hoewel het NWPCS de K's toch liever binnen de D-maat te houden. De maximale stokmaat mag echter wel tot 1.57 meter gaan, en de minimale stokmaat is voor merries 1.38 meter, en voor hengsten 1.40 meter.
De Welsh K komt voor in alle effen kleuren, bonten zijn niet toegestaan.



Geschiedenis

Op 1 mei 1959 werd er over de foklijn Welsh K vergadert. Mijnheer Crebas was één van de fokkers die als eerste met het fokken van Welsh K pony's begon. Hij begon hiermee omdat de omzet van werkpaarden daalde. Hij zag geen brood meer in het fokken van landbouwpaarden, en besloot chique pony's te fokken. Zodoende kwam hij op Welshen uit. Vrij spoedig daarna kwamen de eerste pony's uit Engeland, het thuisland van de Welsh.
Na de Tweede Wereldoorlog waren het aantal Welsh Pony's drastisch vermindert. Vooral als je je voorstelt dat er op de Royal Welsh Show in 1947 slechts 25 Welsh Pony's waren, en in 1995 542. Rond het jaar 1958 kwamen er gelukkig meer Welshen, al waren het er niet veel.

Part-Bred
In Engeland bestaat de soortgelijke Welsh K, echter mogen de Arabieren, Anglo-Arabieren en Engelse Volbloeden ook gekruist worden met Welsh Cobs. Deze pony wordt de Welsh Cob Part Bred (part bred = halfbloed) genoemd. De Weslh Cob Part Breds moeten minimaal 25% Welsh bloed bezitten. Dit bloed mag ook van een grootvader/moeder of andere voorouders zijn. De optelsom moet iniedergeval minsten 25% Welshbloed zijn. Als de Welsh Pony niet 100% Welsh is, moet hij worden geplaats in het Part-Bred register. Ook als heeft hij nog zoveel Welsh bloed, al is het 99%, het is en blijft een Part-Bred. opgesteld minstens 25% is. Als een pony of paard niet 100% welsh is komt het in het register van de part-breds. Ook al is het bijna 100% hij blijft een part-bred.
Bij de oprichting van het Welsh Part-Bred stamboek waren er slechts 1 hengst en 12 merries. Gelukkig veranderde dat het jaar erop. De Welsh en Cob Part-Breds werden erg populair, en veroverde een grote plaats in het Welsh stamboek.
De Welsh Cob Part-Bred hengst M'Dear heeft een grote invloed gehad op de K sectie. De moeder van deze hengst heette Camp Polly, en was in het bezit van Lt Colonel en Mevrouw Ivor Reeves. Zij hadden de destijds 16-jarige Welsh Cob gekocht.



En verder…

Om te worden opgenomen in het basisboek van het Nederlands Welsh pony & Cob Stamboek (NWPCS) moeten de Welsh K pony's aan een van de volgende eisen voldoen:

De dieren moeten geboren zijn uit een Welsh stamboek hengst
Ze moeten naar Nederland geïmporteerd zijn, en aangeboden worden voor inschrijving en onderzoek
Als ongeboren veulen in de moeder Nederland zijn ingevoerd en daar ook geboren zijn
Het veulen moet van een 2-jarige hengst zijn, waarbij de hengst en merrie van dezelfde eigenaar zijn
Het veulen moet verwekt zijn door een Nederlandse Welsh K dekhengst, met een deklicentie van een ander officieël erkend stamboek. Hierbij moet afstamming met behulp van een DNA-onderzoekde afstamming gecontroleerd zijn en er moet een NWPCs verrichtingsonderzoek gedaan zijn
Het veulen moet door een stamboek Engelse Volbloed, Arabische of Anglo-Arabische hengst zijn verwekt




Brandmerk van de Welsh-K maar is vereenvoudigd als het bij de pony's wordt toegepast.







 
   
 

Verboden teksten en foto's te kopieren zonder toestemming van de Webmaster !!!